Tietoa kaupungista

Jyväskylä on 140 000 asukkaallaan maan seitsemänneksi suurin kaupunki. Se tunnetaan saavutuksistaan tieteen, koulutuksen ja teknologian aloilla, monipuolisista, rosoisen nuorekkaista kulttuuriaktiviteeteista sekä kauniista ja vaihtelevasta luonnosta keskellä kaupunkia. Jyväskylässä tavoitellaan määrätietoisesti resurssiviisaasti toimivaa kaupunkia ja Jyväskylän kaupunkiseutu on kansallinen kyberturvallisuuden kehittämisen koordinaattori.
Jyväskylä perustettiin 1837. Historiansa alusta saakka Jyväskylällä on ollut merkittävä rooli yliopisto- ja koulutuskaupunkina. Erityisesti opettajainkoulutuksella on kaupungissamme pitkät perinteet. Nykyään Jyväskylä tarjoaa opiskeluvaihtoehtoja monilla eri tieteen aloilla. Opiskelijoita ja koululaisia on noin 45 000 eli joka neljäs asukas.

Jyväskylän yliopisto on arvostettu monialainen tiedeyliopisto, jossa on kuusi tiedekuntaa. Yliopisto on maamme johtava opettajankouluttaja, aikuiskouluttaja ja koulutusviejä. Liikuntatieteiden tiedekunta on maamme ainoa yliopistotasoinen liikunta- ja terveysalan koulutusyksikkö. Taloustutkimuksen vuonna 2015 tekemässä korkeakoulujen imagotutkimuksessa Jyväskylän yliopisto oli Suomen kolmanneksi tunnetuin yliopisto.

Jyväskylän ammattikorkeakoulussa (JAMK) toimii neljä yksikköä, joista ammatillinen opettajakorkeakoulu on ollut jo vuosia Suomen suosituin. JAMK kouluttaa osaajia teknologia-, liiketoiminta- ja hyvinvointialan tehtäviin. Myös JAMK sijoittui hyvin taloustutkimuksen vuonna 2015 tekemässä korkeakoulujen imagotutkimuksessa yltäen neljännelle sijalle, kun vertailukohtana toimi ammattikorkeakoulujen kokonaisarvosana.

Jyväskylä on yksi Suomen nopeimmin kasvavia bisneskeskittymiä. Kansainväliset kasvuyritykset, startupit ja uudet innovaatioalustat, kuten Jyväskylän Kangas, luovat kestävät puitteet kasvavalle liiketoiminnalle. Digitalisaation, kyberturvallisuuden ja biotalouden osaamisen taustalla on monipuolinen ja korkeatasoinen tutkimus ja koulutus. Kaupungin suurimpiin teknologiayrityksiin kuuluvat muun muassa: Valmet, Moventas, Telia, Tieto, Landis + Gyr,Airbus Defence and Space ja Protacon. Kaupungissa on yhteensä noin 7 500 yritystä.

Kaupunki on monikulttuurinen, suvaitsevainen sekä kansainvälinen pitäen sisällään jopa 123 eri kansallisuutta. Dynaamisen ja kompaktin kaupungin keskeisimmät palvelut ja kohteet sijaitsevat kävelymatkan päässä toisistaan.

Jyväskylä numeroina: visitjyvaskyla.fi
  • Missä?

  • Jyväskylä Convention Bureau
  • Toimisto: Tietotalo, Kilpisenkatu 1, 40100 Jyväskylä

  • Postiosoite:
  • City of Jyväskylä
  • PL 1008
  • 40101 Jyväskylä
  • Suomi