Jyväskylällä ennätyksellinen kongressivuosi 2018

05.03.2019

Jyväskylä sijoittui vuoden 2018 valtakunnallisissa kongressitilastoissa kävijöiden määrällä mitattuna viidenneksi.  Kansainvälisiä kokouksia ja kongresseja järjestettiin 46 ja niissä oli 4784 osallistujaa. Osallistujamääriä on tilastoitu vuodesta 2000, ja viime vuoden osallistujamäärä oli tähän asti tilastoiduista suurin. Kokoukset ja kongressit järjestettiin pääasiassa Jyväskylän yliopistossa ja niiden tavoitteena oli tieteellisen tiedon jakaminen ja kansainvälisten verkostojen vahvistaminen.
 
Kansainvälinen kokous tai kongressi on saman ammatillisen, kulttuurisen tai muun ryhmittymän edustajien kokoontuminen tietyn aiheen käsittelyä varten. Suomessa tilastoitavien kansainvälisten kokousten osallistujista vähintään 20 % pitää olla ulkomaalaisia.
 
Kansainvälisten kokousten ja kongressien lukumäärät ja osallistujamäärät vaihtelevat vuosittain suuresti.  Vuosi 2018 oli Jyväskylässä ennätysvilkas. Kesäkuussa järjestetty suojelubiologian alan suurkongressi 5th European Congress of Conservation Biology (ECCB2018) kokosi Jyväskylään 852 osallistujaa 47 eri maasta.

- Suuret kongressit, kuten ECCB2018 nostavat hienosti Jyväskylän asemaa Suomen kongressikaupunkien kärjessä, kehuu Jyväskylä Convention Bureaun markkinointipäällikkö Jaana Ruponen.  

- Vuonna 2018 järjestettiin myös useampia keskikokoisia, erittäin kansainvälisiä kongresseja, kuten IOHA2018 - Memory and Narration, joka kokosi 338 muistitietoon perustuvan historian tutkijaa sekä EuroCALL 2018 - Future-proof CALL: Language learning as exploration and encounters, johon osallistui 313 kielenopetuksen tulevaisuudesta kiinnostunutta lingvistikkoa, Ruponen jatkaa.

Kansainvälisten kokousten ja kongressien järjestämisellä saadaan arvokasta näkyvyyttä tieteelliselle osaamiselle ja omalle tiedeyhteisölle. Jyväskylä on sopivan kokoinen kongressikaupunki ja osallistujilta ja järjestäjiltä kerätyssä palautteessa saadaan erinomaista palautetta. Puhdas luonto, risteilyt, erilaiset oheisohjelmat ja rantaraitilla kävely olivat monien mielestä piristäviä kokemuksia raskaan kongressipäivän jälkeen.
 
Kongressivieraat tuovat tuloja maahan ja kaupunkiin. Finland Convention Bureaun vuonna 2016 tekemän valtakunnallisen tutkimuksen mukaan kongressitulo oli 238 euroa vuorokautta kohden/henkilö/paikkakunta. Vuoden 2018 Jyväskylän kongressitulo oli yli 5 miljoonaa euroa.
 
Jyväskylän kongressimarkkinointi perustuu 23 julkisen yhteisön ja yrityksen muodostamaan verkostoon. Verkoston toimintaa johtaa Jyväskylän kaupunki ja se kanavoituu Jyväskylä Convention Bureaun (JCB) kautta. JCB auttaa kansainvälisten kokousten ja kongressien järjestäjiä hakemaan oman alansa tapahtumia Jyväskylään.

 
 
  • Where?

  • Jyväskylä Convention Bureau
  • Office: Tietotalo, Kilpisenkatu 1, 40100 Jyväskylä

  • Address:
  • City of Jyväskylä
  • PL 1008
  • 40101 Jyväskylä
  • Finland